NOM renovatie Ruynemanstraat

NOM renovatie Ruynemanstraat

 

Finn en Kelly, de kersverse eigenaren van deze woning aan de Ruynemanstraat in Tilburg besloten om hun huis te verbouwen naar een Nul-op-de-Meter woning.

 

Een Nul-op-de-Meter woning ook wel NOM-woning is een woning waarin net zoveel energie wordt opgewekt (door zon, wind of warmtepompen) als verbruikt. Gemiddeld genomen over een jaar tijd. De Energie Index (EI) van een NOM-woning is dus 0.

De maatregelen die zijn genomen:

Spouwmuren: de woning beschikt over gemetselde wanden van 10 cm baksteen, een spouw van 7 cm en een gevelsteen van 10 cm. Alle spouwmuren zijn na-geïsoleerd met PS parels, zo ook de kopgevel.

Zonnepanelen: Voor omzetting van zonlicht naar elektriciteit worden zonnepanelen gebruikt. Er zijn 18 (of 21) zonnepanelen geplaatst die voor de totale energieopwekking van deze woning zorgen.

Vloerverwarming: Op de begane grond is vloerverwarming aangelegd. Door middel van frezen zijn sleuven gemaakt in de bestaande betonvloer met tegelafwerking. In de bestaande meterkast is de verdeler geplaats voor de vloerverwarming.

Vloerisolatie: De kruipruimte onder de vloer is na-geïsoleerd door middel van PS parels.

Raamkozijnen: Alle kozijnen zijn vervangen door nieuwe kunststof kozijnen met triple glas. Hiervoor zijn kunststof kozijnen gekozen die precies op houten kozijnen lijken. De kozijnen zijn voorzien van ventilatieroosters. De kozijnen zijn kierdicht geplaatst.

Keuken: Finn en Kelly gaan zelf nog de keuken vernieuwen en zijn van koken op gas naar koken middels inductie gegaan.

Dakkapel: Finn en Kelly wilden hun zolder gebruiken als werkruimte/ logeerkamer. De zolder was voorheen ongeisoleerd. Tijdens de verbouwing is een riante dakkapel geplaatst. Het nieuwe kozijn is voorzien van triple beglazing.

Dak: Het dak is volledig geïsoleerd aan de binnenzijde. PIR isolatieplaten van 150 cm dik zijn hiervoor gebruikt. De binnenzijde is helemaal voorzien van een folie om het dak volledig kierdicht te maken. Daarna zijn latten en gipsplaten aangebracht. Tot slot is de zolder volledig gestuct.

Warmtepomp: De woning verbruikt jaarlijks 1810 m3 gas. De gasaansluiting en de HR-ketel zijn komen te vervallen. Deze is vervangen door een warmtepomp met een buffervat van 50 liter en een boiler van 300 liter zodat het huis op een energiezuinige manier wordt verwarmd en gekoeld.

Ventilatie: In de woning is een nieuwe mechanische afvoerinstallatie geplaatst. Hiervoor is de DUCO Box Focus, voorzien van een Basispakket DUCO Comfort plus systeem, geplaatst bestaande uit: Een silent pakket voor geluid reductie, één CO2 regelklep voor de afzuigaansluiting van de woonkamer/keuken aansluiting, een RV (vochtregelklep) voor de afvoer vanaf de badkamer en een sensor loze klep voor de aansluiting van het toilet.

Hoe kwam deze NOM-renovatie tot stand:

Het ENDIS consortium (Energieneutraal door Integrale Samenwerking) is een consortium van uitvoerende en adviserende partijen. Vanaf het begin wordt een opgave integraal aangepakt. Door middel van scenariostudies worden de beste keuzes gemaakt die 100% aansluiten bij de wensen van de bewoners. Zo kon er vanaf het eerste moment dat ENDIS bij Finn en Kelly aan tafel zat meteen concreet gesproken worden over de benodigde investering en mogelijke opbrengsten zowel qua comfort, woningverbeteringen als energieverbruik.

 

oplevering

woensdag, 12 september 2018