arthouse cinecitta

arthouse cinecitta

Cinecitta, een aanwinst voor de stad

In Tilburg is de art-house bioscoop Cinecitta volledig vernieuwd en heropend:  'ademstokkend van pracht', zo stond in de krant te lezen. De bioscoop bestaat uit twee monumentale gebouwen die middels een gaanderij met elkaar verbonden zijn.

Het nieuwe Cinecitta bevat 1 grote bioscoopzaal  met 176 stoelen en twee kleinere zalen met ca 45 stoelen. Verder bevat het complex een stijlvolle vergaderkamer met fraai balkon, een ruime multifunctionele ruimte voor maar liefst 80 tot 100 gasten, een restaurant met zestig stoelen genaamd Ristobar, een sfeervolle lounge en een prairie (binnen)tuin.

Historie
Het oorspronkelijke gebouw aan de Willem-II straat stamt uit 1877 en vormt de thuisbasis voor de liedertafel Souvenir des Montagnards.  Er werden concerten gegeven en er vonden toneelvoorstellingen plaats. Vanaf 1916 dient het gebouw eveneens als filmhuis. De historie is anno nu op alle plekken nog bijzonder voel- en zichtbaar. Zowel de originele grote zaal, als ook de ornamenten, authentieke deuren en de binnentuin zijn in het originele plan teruggebracht.

Het tweede gebouw, Ruimte X, grenst aan de Telexstraat en is gebouwd in 1916. Ruimte X is van oorsprong een 'venduhuis' (t.b.v. veilingen van inboedels uit faillissementen), werd vervolgens een bank en daarna pakhuis, magazijn en kantoor voor manufacturenhandel Gebroeders Daniëls. Ruimte X dankt haar naam aan het kunstpodium dat het vanaf 1996 geweest is.

Verbinding van monumenten
De twee monumentale  gebouwen zijn van buiten weer zoveel mogelijk teruggebracht in de originele staat. Een grondig kleurenonderzoek heeft hieraan bijgedragen. In de tuin bieden gaanderij en erker als een moderne toevoeging een dynamische verbinding tussen de twee bestaande monumenten.
De ruimtelijke weelde in het loungegedeelte en het restaurant garandeert een totaalbeleving van het gebouw. De 'warme' bamboevloer draagt bij aan een gemoedelijke sfeer. De kelder (die als een catacombe aandoet) biedt vanuit de toiletten uniek zicht op de vroegere stookruimte onder de grote zaal.

Ambachtelijkheid
Alle aanwezige ornamenten zijn teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Ornamenten op het plafond van het restaurant werden gerestaureerd. Ornamenten in de grote zaal zijn hersteld door middel van nieuwe technieken in combinatie met oude ambachten.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijk gegeven bij de renovatie en herbestemming van het gebouw. Allereerst door zoveel mogelijk het reeds bestaande te handhaven. Het gebouw is grotendeels opnieuw geïsoleerd. Voorzetwanden voor de buitenwanden en het dak werden voorzien van nieuwe Kingspan dakplaten met een Rc waarde van 4m2K/W . De gaanderij aan de zuidzijde van het monumentale gebouw zorgt voor een  extra tussenklimaat en fungeert zodoende als buitengevelisolatie. Het  HR++ glas van de gaanderij is voorzien van een zonwerende folie.

Naast het zorg dragen voor minimale energiebehoefte is er gekozen voor een energieconcept dat geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen.  Het volledige dakvlak op het Zuiden is voorzien van PV panelen. Deze panelen leveren jaarlijks 27.000 kWh op wat genoeg is om de drie projectoren tien uur per dag te laten draaien en wel 365 dagen per jaar.

Voor de verlichting is gebruik gemaakt van energiezuinige led verlichting. Er wordt gekookt op inductiekookplaten. De zolder dient als installatieruimte en biedt ruimte aan vier van de in totaal 8 warmtepompen. De warmte, geproduceerd door drie projectoren, wordt direct afgevoerd naar een warmte-terugwin- unit.  Cinecitta is daarmee een energieneutraal gebouw.

 

locatie                           willem-II straat, Tilburg
opdrachtgever                fresh ideas beheer bv
aannemer                      raros bouw
adviseur geluid/ brand    cauberg-huygen  raadgevend ingenieurs
adviseur constructie        H4D raadgevend ingenieurs
adviseur duurzaamheid   evert vrins energieadvies
electrotechniek               hoppenbrouwers techniek bv
werktuigbouwkundis        TCA Total Cooling & airconditioning bv
lichtontwerp                    Astrid Schouten lichtadvies
fotograaf                        Vincent Nabbe
oplevering                      2014